Voskování, odhrotování a leštění

Cíl

  • Zlepšení kluzných vlastností lyží a konzervace skluznice
  • Doleštění a zviditelnění struktury

Parametry ovlivňující voskování

  • Typ vosku, teplota skluznice a okolní teplota v místnosti
  • Způsob voskování (za studena na pásu, za tepla, rounem zažehlování)

Postup

1/ Aplikace vosku

  • Zažehlování, voskování za tepla voskovacím válcem nebo rounem, voskování za studena

2/ Kartáčování a leštění

  • Kartáčem (manuálně nebo mechanicky) nebo leštícím válcem

Kartáčování skluznice

3/ Odhrotování, lěštění špičky a paty hran - polishing


Odhrotování a leštění hran

Odhrotování a leštění

Ostré hroty jakož i přebytečný vosk se odstraní a hrana se vyleští.

Protože po provedených výbrusech hran různého typu zůstanou na hranách větší či menší ostří (grot), je třeba hrany precizně odhrotovat. I nejlépe upravená lyže ztrácí své dobré jízdní vlastnosti, je-li špatně nebo není-li vůbec odhrotována, popř. podbroušena, a proto je nezbytné věnovat tomuto pracovnímu kroku velkou pozornost.

Odhrotování a leštění